Roggebrood maken
19 april 2023Oranjekoek
Bakkerij Friso's oranjekoek, in de top 10 van beste oranjekoeken van Fryslân!*
* In 2018 deden er in totaal 112 bakkers mee aan de wedstrijd "Lekkerste oranjekoek van Fryslân". Na de voorrondes hoorde bakkerij Friso bij de top 10 en uiteindelijk is onze oranjekoek op de 8e plaats geëindigd. Een prestatie waar we nog steeds trots op zijn.
Hier ziet u onze 'wedstrijd-oranjekoek'

Historie van de oranjekoek
De oranjekoek is een traditionele Friese lekkernij. De oorsprong van de oranjekoek is niet helemaal duidelijk, maar het wordt verondersteld dat het zijn oorsprong heeft in de 19e eeuw. Het wordt gezegd dat de oranjekoek voor het eerst werd gemaakt in de late 19e eeuw door een banketbakker in Leeuwarden. De oranjekoek dankt zijn naam aan de gekonfijte dunne snippers sinaasappelschil die in de koek zijn meegebakken.
Vervolg
Oranje is de kleur van het Koninklijk Huis van Oranje-Nassau, de Nederlandse koninklijke familie, en daarom is de oranje kleur vaak geassocieerd met Nederlandse tradities en festiviteiten. Toch is het glazuurlaagje op de oranjekoek eigenlijk altijd roze (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden).
Oranjekoek - Vele vormen en maten
Oranjekoek kan in vele verschillende vormen en maten worden gemaakt. Als grote koek in langwerpige stukjes, of zelfs 'petitfour' formaat. Maar ook een ronde oranjekoek is mogelijk.
Voor wat betreft de feestelijke, bovenste laag zijn er twee opties: met crème of met slagroom.
En natuurlijk kan ook elke oranjekoek worden voorzien van een (bedrijfs-) logo of leuke boodschap.



Maar een oranjekoek wordt ook zeer gewaardeerd wanneer het als een prijs wordt uitgereikt:


