Sinds 1935 is de bakkerij een begrip in Beetgumermolen. Eerst onder de naam van Bergsma, daarna Turkstra en in 1981 was de start van bakkerij H. Friso. Hans en Trienke Friso hebben in de afgelopen jaren een bijzonder bedrijf opgebouwd, in het noorden van Friesland. De twee komen uit Donkerbroek en trouwden in 1971. Hun liefdesgeluk wordt bekroond met twee kinderen: Simone en Marcel.

Hans Friso

Het bakkersvak zit  er van jongs af aan in bij Hans Friso. Hij gaat dan ook in loondienst bij een bakker in Wijnjewoude, Haren en Surhuisterveen. Een eigen zaak lijkt hem wel wat. De bakkerij in Beetgumermolen komt te koop en samen met zijn vrouw Trienke besluit hij de stap te nemen. Vanaf dat moment gaat het in een sneltreinvaart en zijn Hans en Trienke al snel eigenaar van deze brood en banket zaak.

Reclame kenden ze toen nog niet, maar daar zorgde de familie Friso wel voor.

“Er was geen enkele vorm van Reclame. Het eerste wat we kochten is een mooi groot houten bord die we in Donkerbroek laten beschilderen”.

De dorpsgenoten moeten nog wel even wennen aan de nieuwe bakker. Hans en Trienke vernieuwen wekelijks hun assortiment maar alleen het gewone brood vindt aftrek. Gelukkig verandert dit snel en staat bakkerij Friso inmiddels bekend om zijn grote assortiment met voor elk wat wils.

Opvolger
De passie voor het vak is overgedragen aan zoon Marcel. Sinds 2004 is hij onderdeel van de firma Friso en zal hij binnenkort de bakkerij zelfstandig runnen. Hoewel Hans de pensioengerechtigde leeftijd al heeft bereikt weet hij nog niet van ophouden.

“Het is zo fijn dat we dit hebben om voort te zetten. We zijn trots en blij dat de klanten ons altijd weer weten te vinden”.

De liefde van het vak zal niet verdwijnen en wordt aan de keukentafel veel besproken.

Uitbreiding

Friso gaat voor kwaliteit, gebruikt goede grondstoffen en gaat mee met zijn tijd. Dagelijks wordt de winkel voorzien van vers gebakken brood en banket vanuit de eigen bakkerij. In 1981 beginnen ze klein, maar al snel volgt de eerste uitbreiding. De laatste verbouwing dateert van 2010. Vanaf dit moment bestaat de winkel uit een semi-zelfbedieningsconcept en is deze uitgebreid naar 50 vierkante meter.

Marcel Friso